Superliga s-a „dilit” pe sistemul saudit: patronii au plătit pe fotbaliști aproape bugetul Guvernului pentru 6.500 de familii victime ale inundațiilor! Cum au ajuns orgoliile „șeicilor” Gigi Becali, Dan Șucu, Mihai Rotaru și Nelu Varga la recordul deceniului. EXCLUSIV

Superliga s-a „dilit” pe sistemul saudit: patronii au plătit pe fotbaliști aproape bugetul Guvernului pentru 6.500 de familii victime ale inundațiilor! Cum au ajuns orgoliile „șeicilor” Gigi Becali, Dan Șucu, Mihai Rotaru și Nelu Varga la recordul deceniului. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Trăim un sezon al Superligii în care recordul investițiilor în transferuri și împrumuturi de fotbaliști pentru ultimul deceniu va fi depășit! Mai mult ca oricând în ultimii ani, patronii au scos din cont sume consistente pentru a se întări într-o cursă a orgoliilor. Păstrând proporțiile, campionatul nostru e într-o veritabilă „epocă saudită” a cheltuielilor pe achiziții în vestiare!

ProSport îți prezintă azi în exclusivitate toate datele, dar și cum s-a ajuns aici! Pentru că există o situație incredibilă în spatele acestei realități. Cum de avem în acest sezon Superliga celor mai mari investiții în jucători, în condițiile în care 8 cluburi din 16 n-au cheltuit nici măcar un euro în această direcție?! Există patru cauze majore.

Apariția lui Dan Șucu în peisaj. Cu efectele ei colaterale

Ajuns în vara lui 2022 la Rapid, omul de afaceri Dan Șucu a trecut clubul din Giulești într-o nouă etapă. Din multe puncte de vedere, inclusiv investițional. Iar în acest sezon, raportat doar la mercato din vară, e liderul cheltuielilor pe fotbaliști! Cele 4,3 milioane de euro cu care s-au asigurat serviciile a 9 fotbaliști reprezintă, vom vedea, mai mult de o treime din totalul investițiilor Superligii.

Sursa foto: Sport Pictures

Mai mult decât atât, apariția lui Dan Șucu în peisajul patronilor din Superliga a determinat o creștere a nivelului general de investiții, în piață. Gigi Becali s-a văzut nevoit să cheltuie mai mult pe jucători ca să-și asigure statutul de campion în fața ofensive giuleștene.

Pentru CFR Cluj, concurența s-a amplificat prin ascensiunea Rapidului în era Șucu: a fost nevoie de mai mulți bani pentru a ține ritmul. Iar Universitatea Craiova a simțit, la rându-i, obligația unei sincronizări la nivel de investiții, într-un context dinamizat de transformările Giuleștiului.

FCSB în grupa Europa League: soldați pentru seiful continental

Calificarea campioanei FCSB în grupa Europa League a reprezentat butonul de declic pentru un val de investiții superior ca nivel pentru Gigi Becali. Conștient că are nevoie de resurse în vestiar pentru a lupta în cupele europene spre obținerea unor venituri consistente, dar și în campionat, pentru a-și asigura pe termen mediu și lung accesul la acestea, patronul roș-albaștrilor a fost dispus să scoată mai mult din buzunare.

Dovada? S-au plătit 2 milioane de euro pe Bîrligea și 250.000 de euro pe Mihai Popescu abia după ce FCSB a ajuns în grupa Europa League!

Așa s-a ajuns ca, într-o singură vară, Gigi Becali să investească aproape de trei ori mai mult pe fotbaliști decât a făcut-o tot sezonul trecut! A ajuns la 4,15 milioane euro cheltuite acum, față de doar 1,5 în mercato de vară plus iarnă al ediției 2023/2024.

Se cheltuie enorm și pentru că s-a încasat enorm!

Ne apropiem de recordul deceniului și pentru că patronii din Superliga au vândut tare bine în această vară. Cum s-ar spune, au avut de unde să ia pentru achiziții. Firește, asta nu elimină din meritul deciziei de a canaliza veniturile spre întărirea echipelor. Spre o competiție mai atractivă, așa cum ne dorim toți.

Dacă Nelu Varga asigură aproape un sfert din totalul cheltuielilor pe fotbaliști în acest sezon, adică 3,4 milioane euro, este și pentru că a vândut de aproape 10 milioane euro! Practic, dai peste 2 milioane de euro pe Louis Munteanu când ai vândut de 3,5 milioane euro (Otele), 2,5 milioane euro (Sava), 2 milioane euro (Bîrligea) sau 1,5 milioane euro (Muhar).

E o perspectivă pe fondul căreia Nelu Varga și CFR Cluj excelează, dar care e susținută inclusiv de situațiile lui Gigi Becali și Dan Șucu. La Rapid, campioana investițiilor, cheltuielile pe fotbaliști sunt totuși doar 61% din încasări. Adică din cei 7 milioane euro intrați pe kosovarii Krasniqi și Rrahmani. Iar Gigi Becali, doar pe Florinel Coman, a „scos” peste 5 milioane euro!

Excepția Mihai Rotaru: a mărit considerabil miza, fără acoperirea vânzărilor

Mihai Rotaru, la Universitatea Craiova, e o excepție față de argumentul anterior. Oltenii au cheltuit aproape dublu față de cât cheltuiau în aproape fiecare sezon după 2000, deși au vândut doar doi fotbaliști, Crețu și Soiri, pe 750.000 de euro cumulat.

Din 2020 până în prezent, investițiile Universității Craiova în transferuri și împrumuturi de jucători s-au aflat mai mereu în jurul mediei de 1 milion de euro cheltuiți per sezon, potrivit transfermarkt. Recordul în ediția 2020/2021 a fost aducerea lui Cîmpanu (500.000 euro), apoi Lazar (doar 200.000 euro), în sezonul 2022/2023 „lider” a fost Ișfan (650.000 euro) iar ediția anterioară, gruzinul Anzor, cu 750.000 euro.

În această vară, Mihai Rotaru a mărit considerabil implicarea. S-au plătit 1,2 milioane euro doar pentru Alex Cicâldău! În plus, 500.000 pentru Mora, 400.000 pentru Lukic și 175.000 pentru Paradela.

Setea obsedantă deja în Bănie și firească, până la urmă, pentru titlul de campioană, perspectiva încă unui sezon viitor fără acces în grupele Europa League, așteptarea fierbinte a suporterilor: toate au fost și rămân factori pentru strategia ieșită din normele fixate de precedent.

Cum s-au cheltuit 14,44 milioane de euro în această vară

  • 29,7% – Rapid (4,3 milioane euro)
  • 28,7% – FCSB (4,15 milioane euro)
  • 23,5% – CFR Cluj (3,4 milioane euro)
  • 15,7% – Universitatea Craiova (2,27 milioane euro)

Patru cluburi au cheltuit sume infime pe transferul sau împrumutul de jucători, Sepsi achitând doar 150.000 de euro pentru Neskovic, Dinamo plătind, potrivit transfermarkt, doar 100.000 de euro (portarul Roșca), în vreme ce FC Hermannstadt a scos 50.000 de euro din conturi pentru portarul Căbuz iar UTA Arad, numai 15.000 de euro pentru Raoul Cristea.

Opt cluburi din Superliga n-au cheltuit vreun leu în această vară pe achiziții! Este vorba de Farul, Oțelul, „U” Cluj, Petrolul, Poli Iași, Botoșani, Unirea Slobozia, Gloria Buzău.

Top 7 sume plătite în Superliga acestui sezon (milioane euro)

  • 2,3 – Louis Munteanu (Fiorentina – CFR Cluj)
  • 2 – Daniel Bîrligea (CFR Cluj – FCSB)

Daniel Bîrligea e suspendat la meciul cu Rapid Bucureşti şi a vorbit despre convocarea la națională, după ce Mircea Lucescu a fost în tribună la Dinamo - FCSB 0-2

  • 1,3 – Marius Ștefănescu (Sepsi – FCSB)
  • 1,2 – Alexandru Cicâldău (Galatasaray – Univ. Craiova)
  • 1 – Timotej Jambor (Zilina – Rapid)
  • 0,7 – Tobias Christensen (Fehervar – Rapid), Rareș Pop (UTA Arad – Rapid)
  • 0,5 – Leo Bolgado (Leixoes – CFR Cluj), Carlos Mora (Alajuelense – Univ. Craiova), Jakub Hromada (Slavia Praga – Rapid)

De ce vorbim de recordul deceniului la cheltuieli pe fotbaliști

Cu banii cheltuiți doar în perioada de transferuri din vară, deja sezonul în curs de desfășurare al Superligii este pe locul 2 în topul deceniului la acest capitol. Iată cum arată ierarhia la vârf în milioane de euro investite pentru jucători:

  • 15,13 – sezonul 2017/2018
  • 14,44 – sezonul 2024/2025 (în desfășurare)
  • 10,43 – sezonul 2022/2023
  • 10,38 – sezonul 2023/2024
  • 8,83 – sezonul 2019/2020

Aproape sigur însă, în această iarnă, prin mutările care se vor adăuga la zestrea acestui sezon, vom trăi stabilirea noului record al deceniului. De ce?

Diferența față de locul 1 în topul deceniului este infimă, de doar 690.000 de euro. Iar lunile de iarnă sunt prilej de mare cheltuială, în mod tradițional, pentru patronii din Superliga! Iarna trecută, spre exemplu, s-au cheltuit pe fotbaliști 6 milioane de euro. Iar în iarna sezonului 2022/2023, aproape 2 milioane de euro.

Superliga cheltuie echivalentul ajutoarelor de urgență pentru 6.500 de familii

Vom trece, așadar, în proporție de 99% de recordul deceniului și de bariera celor 15 milioane de euro cheltuite de patronii campionatului pe transferuri și împrumuturi de jucători, în acest sezon. Suma totală investită în acest sezon, după cum ne indică precedentele, coroborate cu trendul în creștere al forței financiare din ultimele sezoane, are mai șanse însă să depășească 20 de milioane de euro!

Luna trecută, pe 16 septembrie, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, au fost aprobate 100 de milioane de lei de către Guvern pentru victimele inundațiilor. Practic, 20,1 milioane euro în forma unor ajutoare de urgență acordate pentru aproximativ 6.500 de familii în situații de necesitate după inundații și alunecări de teren.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×